Mikä tekee hyvän elokuvan? Lue hyvän elokuvan 5 päätekijää tästä

Tiedätkö sen tunteen, kun luvassa on rauhallinen ilta ilman työvelvotteita ja ilman minkään valtakunnan stressiä? Se, kun olet jo koko työpäivän ajan haaveillut siitä, kun vihdoin pääset illalla kotiin ja pääset vaihtamaan vaatteesi mukavampiin, kaivamaan leffaherkut esille, upottamaan jalkasi pehmeään ja kotimaiseen villamattoosi ja valitsemaan elokuvan valitsemastasi suoratoistopalvelusta illan viihdykkeeksi. Tällaiset leffahetken ovat niitä arjen pieniä nautintoja – paitsi ei aina. Tällainen pieni pala luksusta saattaa mennä pilalle yksinkertaisesti niinkin pienestä kuin siitä, ettei valittu leffa olekaan yhtään viihdyttävä. Mikään ei pilaa tunnelmaa suuremmin kuin pitkäveteinen leffa, jonka aikana ainoat mielen läpi laukkaavat ajatukset koskevat sitä, kuinka näin surkea elokuva ylipäätään ollaan saatu läpi valkokankailla.

Oikeastaan hyvä leffa ei vaadi kuin muutamia peruselementtejä onnistuakseen. Siinä missä surkeassa leffassa huonoimmat puolet on usein helppo tunnistaa, puuttuu monelta leffoja satunnaisesti katsovalta hyvien elokuvien arvostelun taito. Tässä artikkelissa haluammekin kertoa lukijoillemme siitä, mitkä tekijät tekevät HYVÄN elokuvan. Jos tunnistat näitä piirteitä jo elokuvan kuvauksesta ja trailerista, niin play-nappulan painaminenkaan ei enää välttämättä tunnukaan niin pelottavalta!

Hyvän elokuvan 5 tekijää – tässä ne nyt ovat

1. Mukaansatempaava juoni on jokaisen elokuvan punainen lanka

Jokainen meistä on varmasti joskus nähnyt elokuvan, joka on tuntunut aivan lo-put-to-man pitkältä. Kun huomaat elokuvan edetessä jatkuvasti pälyileväsi kelloa elokuvan lopun toivossa, tiedät, ettei kyseessä ole ollut kovinkaan viihdyttävä kattaus. Mukaansatempaavassa juonessa tarina etenee reippaasti, muttei liian nopeasti. Juoni on selkeä, ja katsoja ymmärtää koko ajan, missä mennään. Esimerkiksi jatkuvasti kerronnassa poukkoileva tai kirjan pohjalta tehty elokuva on helposti sekava siksi, ettei katsoja ole koko ajan täysin kartalla siitä, mitä siinä oikeastaan tapahtuu.

2. Osaavat näyttelijät tekevät uskottavan elokuvaelämyksen

Käsi ylös, jos olet joskus nähnyt niin huonoa näyttelemistä, että olet itsekin kokenut elokuvaa katsoessasi epämiellyttäviä myötähäpeän tuntemuksia? Tämä lienee yksi suurimmista elokuvanautinnon pilaavista tekijöistä. Vaakakupin toisella puolella kuitenkin painaa taideteosmaisen loistava näyttelijäntyö – sellainen, joka pitää pauloissaan koko elokuvan ajan, ja saa sinut tuntemaan sykähdyttävän aitoja onnen, rakkauden, inhon, vihan ja surun tunteita, vaikka tiedostatkin koko ajan kyseessä olevan vain elokuva.

3. Hyvälaatuinen toteutus antaa huomion pysyä kerronnassa

Monet meistä ovat tottuneet katsomaan Hollywoodin miljardibudjetein toteutettua tuotantoa – siinä kameratyö on aina viimeisen päälle kiistattoman hyvää. Kameroiden tekemä työ on kuin hiljaista balettia; paitsi että sinä et edes kiinnitä siihen mitään huomiota, sillä se on niin hyvää, ettei se vie huomiota sekunniksikaan pois tärkeimmästä: itse elokuvasta.

4. Genre pitäisi pystyä päättelemään ilman esittelytekstin lukemista

On vaikea löytää ikävämpää tunnetta kuin se, kun kuvittelet puraisevasi jotakin makeaa, mutta sen sijaan koko makuaistisi valtaakin hapan maku. Juuri tällainen olo saattaa kuitenkin tulla siitä, kun kuvittelet saavasi komediaa, mutta sen sijaan ruutusi valtaakin myötähäpeän siivittämä tylsä elokuva. Hyvän elokuvan genren pystyykin yleensä aina päättelemään sitä tietämättä.

5. Yksityiskohdilla on väliä

Yksityiskohdilla on suurta merkitystä elokuvan kokonaisvaikutelmassa. Joskus kyse on niin pienistä asioista, ettet edes huomaa niitä – mutta huomaisit todellakin, jos ne jostakin syystä puuttuisivat. Esimerkiksi hahmojen vaatetus, pienet eleet ja liikkeet voivat kaikki näytellä hyvinkin suurta roolia kokonaisvaikutelmassa.