Elokuvateatterissa elokuva koetaan erityisellä tavalla

Maailma on täynnä upeita, ikimuistoisia elokuvia ja myös mainiota, kevyempää viihdettä. Suoratoistopalvelut tuovat ne jokaisen leffojen ystävän ulottuville, joka haluaa hetken rentoutua ja matkustaa mielikuvituksessaan kotisohvaa kauemmas. Tämä on upea asia, mutta perinteisiä elokuvateattereitakaan ei kannata unohtaa, vaan niistä on hyvä ottaa ilo irti. Teatterit pystyvät tarjoamaan asioita, joista ei kotoa käsin pääse osalliseksi. Ihannetapauksessa leffafriikki yhdistääkin elämässään sekä kotona katsotut elokuvat että elokuvateatterielämykset.

Ainutlaatuinen valkokangas ja äänentoisto

Suomalaiset eivät ole hylänneet elokuvateattereita kiristyvässä taloudellisessa tilanteessakaan, sillä elokuvateatterin ajatellaan antavan rahoille vastinetta. Huikeinkaan kotiteatteri ei kykene kilpailemaan elokuvateatterin kanssa esimerkiksi valkokankaan ja äänentoiston laadun suhteen. Elokuvateatterissa ne ovat suurempia ja voimakkaampia, ja tarjoavat sen ansiosta myös suurempia ja voimakkaampia elämyksiä.

Elokuvateatteri kykenee usein myös tarjoamaan elokuvaelämyksen jo ennen kuin leffa ilmaantuu tarjolle suoratoistopalveluihin. Suurin osa suomalaisista valitseekin tutkimusten mukaan elokuvan ensisijaisesti elokuvan aiheen perusteella. Muita tärkeitä kriteereitä ovat esimerkiksi elokuvassa esiintyvät näyttelijät sekä se, mihin genreen elokuva kuuluu. Romanttisten komedioiden ystävät saattavat katsastaa kaikki tämän kategorian uutuuselokuvat, ja kauhuun tykästyneet taas järjestelmällisesti omat suosikkinsa.

Yhteisöllinen katsomiskokemus

Yksi elokuvateattereiden suurimmista valteista on myös yhteisöllinen katsojakokemus. On aivan erilaista elää elokuvan juonessa mukana suuren yleisön keskellä kuin aivan yksin kotisohvalla. Parhaimmillaan yhteinen jännitys, liikutus, odotus ja muut suuret tunteet lisäävät elokuvan tehoa huomattavasti. Yhteisölliseen katsojakokemukseen kuuluvat monen mielestä myös elokuvasta keskusteleminen jälkikäteen ystävien kanssa ja mielipiteiden vaihto esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Elokuvakokemus ei siis suinkaan lopu silloin, kun elokuva valkokankaalla päättyy.

Elokuvateatteri miljöönä myös pakottaa lempeällä tavalla keskittymään olennaiseen, eli itse elokuvaan, jota parhaillaan esitetään. Kun leffaa katsoo kotona, huomaa usein tekevänsä samalla jotakin muutakin, juttelevansa toisen kanssa tai ainakin vilkuilevansa puhelinta. Pimeä sali ja mukava istuin saavat huomion kiinnittymään vain elokuvan tapahtumiin. Nykyään, kun vallalla on tapa tehdä monia asioita yhtä aikaa, elokuvateatterin katsomiskokemus rauhoittaa miellyttävällä tavalla. Leffan loputtua olo tuntuu virkistyneeltä ja pää on täynnä uusia ajatuksia.