Suosittuja lasten elokuvia

Esittelemme tällä sivulla muutaman erityisen suositun lasten elokuvan, joita voidaan pitää jopa klassikoina. Disney on kunnostautunut erityisen hyvin tällä saralla. Monet Disneyn elokuvat saavat myös aikuiset liimautumaan tiiviisti ruudun ääreen. Hyvin piirretyt hahmot, mukaansa tempaava tarina sekä kaunis musiikki ovat Disneyn suosion avaimia. Monista Disneyn hahmoista on tullut erittäin suosittuja lasten keskuudessa ja niiden ympärillä pyörii melkoiset oheistuotemarkkinat.

Leijonakuningas

Leijonakuningas on eräs Disneyn suosituimmista ja suurinta suosiota saavuttaneista piirretyistä elokuvista. Elokuva valmistui vuonna 1994 ja se on kestänyt hyvin ajan patinaa, sillä vielä nykyisinkin lapset ympäri maailman pitävät Leijonakuningasta huippuleffana. Elokuva on saanut myös jatko-osia: Leijonakuningas 2 – Jylhäkallion ylpeys sekä Leijonakuningas 3 – Hakuna Matata. Tällä hetkellä Leijonakuningaasta kehitellään näyteltyä versiota, jonka tavoitteena on päästä ensi-iltaan vuoden 2019 heinäkuussa. Onkin mielenkiintoista, miltä Leijonakuningas näyttää näyteltynä! Leijonakuninkaan päähahmo on Simba, leijonakuninkaan ja kuninkaan puolison urospentu. Simban on tarkoitus hallita Jylhämaata isäkuninkaan jälkeen. Leijonakuninkaassa korostuu ystävyyden voima.

Liisa Ihmemaassa

Liisa Ihmemaassa on todellinen klassikkoelokuva. Lewis Carroll loi Ihmemaan, josta ei yllätyksiä puutu ja Liisa hurmaa elokuvan päähenkilönä. Elokuva sai ensi-iltansa sekä Yhdysvalloissa että Suomessa vuonna 1951. Liisan tarinasta alettiin tehdä animaatioelokuvaa Lumikki-elokuvan jälkihuumassa ja onkin mielenkiintoista, että tuon ajan Disneyn elokuvissa naishahmoilla oli niin keskeinen rooli. Lumikki voidaan tosin nähdä hieman avuttomana neitona, jonka prinssi pelastaa pulasta, mutta Liisa on jo astetta rohkeampi ja itsenäisempi uskaltaessaan toistuvasti seikkailemaan jännittävään ja kummalliseen Ihmemaahan ilman haaveidensa prinssiä. Elokuvaprojekti eteni hidasta tahtia ja välillä kuvauksissa pidettiin jopa taukoa. Oli haastavaa saada Ihmemaan tarinat muokattua elokuvassa toimivaksi muodoksi.

Elokuvan hahmojen ulkonäköön liittyy monta mielenkiintoista seikkaa. Ensinnäkin Liisan on kerrottu muistuttavan ulkonäöltään pitkälti hahmon ääninäyttelijää eli Kathryn Beaumontia, englantilaista näyttelijää, joka oli elokuvan kuvaaminen aikaan kymmenvuotias. Myös Jänön sekä Hatuntekijän ulkonäkö muistuttaa kyseisten hahmojen ääninäyttelijöitä. Herttakuningattaren ulkonäköön on juorujen mukaan otettu mallia suositusta juorutoimittajasta, Louella Parsonsista. Elokuvasta puuttuu monia hahmoja, jotka esiityivät alkuperäisteoksissa. Esimerkiksi Herttuatar, Valkoinen ritari ja valekilpikonna jäivät elokuvasta pois.

Eräs hauska oivallus elokuvassa liittyy syntymättömyyspäivien viettoon; Ihmemaassa ei vietetä syntymäpäiviä, vaan syntymättömyyspäiviä, koska syntymäpäiviä voi viettää vain kerran vuodessa, kun taas syntymättömyyspäiviä kaikkina muina päivinä eli monen monta kertaa vuodessa. Tämä on mahtava oivallus!

Laulut ovat merkittävässä osassa tässä elokuvassa. Sammy Fain kunnostautui elokuvan laulujen säveltäjänä ja Bob Hilliard sanoittajana. On ehkä hieman yllättävää, että elokuvan ihkaensimmäinen teatterikierros oli suuri pettymys taloudellisessa mielessä. Myöskään kriitikot eivät aluksi ylistäneet elokuvaa. Jopa Waltin sanotaan olleen tyytymätön Liisa Ihmemaassa -elokuvaan. Myöhemmin elokuva kuitenkin nousi suureen suosioon.