Uusin Tuntematon sotilas -elokuvaversio on vuoden 2017 hitti

Suomi täyttää vuonna 2017 kunnioitettavat 100 vuotta. Tämä onkin hyvä ajankohta julkaista uusin Tuntematon sotilas -elokuvaversio – voidaanhan elokuva nähdä jopa kunnianosoituksena sotiemme veteraaneille, joiden ansiosta saamme elää vapaassa ja itsenäisessä Suomessa.

Tuntemattomasta sotilaasta löytyy monia suomalaisia arkityyppejä

Väinö Linnan romaaniin perustuva Tuntematon sotilas on niin suosittu sekä kirjana että elokuvana, että sen hahmoista on alkanut muodostua jopa tietynlaisia suomalaisia arkityyppejä.

Jokainen kirjan lukenut tai elokuvan katsonut muistaa varmasti ainakin Antero Rokan, joka on eräs tarinan tunnetuimmista hahmoista. Väinö Linna on kertomansa mukaan käyttänyt hahmon esikuvana omaa asetoveriaan Pylkäsen Viljamia. Rokka on konekiväärikomppaniansa iäkkäimpiä sotilaita ja hän on ehtinyt jo kokea sodan kauhut talvisodan aikana. Tämä kokemus näkyy Rokan olemuksessa ja häntä pidetäänkin erittäin hyvänä taistelijana. Päällystölle Rokka kuitenkin aiheuttaa harmaita hiuksia, koska hänen on vaikea totella ylhäältä annettuja käskyjä. Rokka ei pokkuroi ylempiään, minkä vuoksi hahmo kelpaa suomalaisten esikuvaksi. Hän ei teitittele ylempiään ja hänen itsekunnioituksensa on korkealla.

Uusi Tuntematon sotilas on jakanut mielipiteet

Uusin, Aku Louhimiehen ohjaama, elokuvaversio Tuntemattomasta sotilaasta sai ensi-iltansa tänä vuonna. Ennen Aku Louhimiestä Väinö Linnan sotaromaanin pohjalta ovat filmanneet Edvin Laine sekä Rauni Mollberg. Laineen versio sai ensi-iltansa 1955 ja Mollbergin 1985. Aku Louhimiehen ohjaama elokuvaversio on saanut osakseen sekä ylistystä että parjausta. Osa veteraaneista on ollut sitä mieltä, että elokuvassa on liikaa meteliä. Tämä on varmastikin elokuvan tehostekeino, jonka avulla elokuvasta on pyritty luomaan mahdollisimman vaikuttava elämys.

Kyseisen elokuvaversion kuvaaminen alkoi vuoden 2016 kesäkuussa Kymenlaaksossa. Kymenlaakson lisäksi elokuvaa kuvattiin esimerkiksi Helsingissä ja Pohjois-Karjalassa. Kuhmo on elokuvan talvikohtausten kuvauspaikka. Elokuva on kiinnostanut katsojia kotimaassa; avausviikonloppunaan se keräsi eniten katsojia koko suomalaisen elokuvahistorian aikana 121 827 katsojalla. Ainoastaan Star Wars: The Force Awakens vuodelta 2015 sekä 007 Spectre vuodelta 2015 ovat pärjänneet avausviikonloppunaan Tuntematonta sotilasta paremmin Suomessa. Toisen esitysviikkonsa aikana Tuntematon sotilas nousi vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi. Huimat 364 468 katsojaa on nähnyt elokuvan 5.11.2017 mennessä.