Elokuvat 2018

Vuosi vaihtui, ja vuosi 2019 kulkee kohti kevättä. Edellisen vuoden elokuvista julkaistaan dvd- ja bluray -versiot usein näin alkuvuonna ja keväällä. Tässä vaiheessa on siis hyvä vilkaista hieman taaksepäin, mitä vuosi 2018 meille elokuvissa tarjosikaan. Mistä tuli hitti, ja mikä inspiroi uusimpaan muotiin Kids Brand Storen kaltaisissa vaateliikkeissä?

Kotimaisen tähteyden huipentuma

Yksi puhutuimmista elokuvista viime vuonna oli BlacKkKlansman. Tässä Spike Leen ohjaamassa, ja osin myös käsikirjoittamassa, elokuvassa kerrotaan tositapahtumiin perustuva tarina Ku Klux Klan seuraan soluttautuneesta Ron Stallworthista. Elokuva sai peräti kuusi Oscar-ehdokkuutta tämän vuoden 2019 Oscareihin mm. gategoriassa paras elokuva. Suomessa elokuvan näkyvyyttä lisäsi tietysti kotimaisen vahvistuksemme Jasper Pääkkösen rooli rasistisena Felix Kendricksonina. Elokuva ja myös Pääkkösen roolisuoritus on saanut rutkasti kehuja, niin kriitikoilta kuin katsojiltakin.

Elokuvat musiikista, ja musiikki elokuvissa

Mennyt vuosi tarjosi myös useamman musiikkipainotteisen elämänkertaelokuvan. Suurin niistä lienee Bohemian Rhapsody, elokuva Queen -yhtyeestä ja etenkin sen keulakuva Freddie Mercurystä. Elokuvaa odotettiin ristiriitaisin tunnelmin, mutta se oli Suomessakin vuoden kolmanneksi katsotuin elokuva. Se oli myös viiden Oscarin ehdokas, ja Golden Globella palkittu vuoden paras elokuva.

Samoihin aikoihin julkaistiin myös uudelleen filmatisointi Star is Born. Kyseessä on rakkaustarina kokeneesta muusikosta ja uransa alkuvaiheilla kamppailevasta artistista. Huomiota vei tässä yhdysvaltalaisessa musikaalielokuvassa Lady Gagan päärooli Bradley Cooperin rinnalla. Se oli rooli, joka toi Gagalle Oscar ehdokkuuden parhaasta naispääosasta. Elokuvan kappale Shallow voitti myös Golden Globen, ja kahmaisi Gagan ehdokkuuden ohella seitsemän muutakin ehdokkuutta Oscareihin.

Kauhua ja erikoisuuksia

Alkuvuoden 2018 suuri keskustelun aihe oli Guillermo del Toron The Shape of Water. Elokuvaa on syystäkin kehuttu del Toron parhaaksi elokuvaksi, ja se kahmi alkuvuoden ilmestymisestään huolimatta huikeat 13 Oscar -ehdokkuutta. Elokuva on hieno keskittymä siitä, kuinka mitään ei saisi arvostella ja tuomita ulkonäön perusteella, sekä mihin ennakkoluulot ja pelot johtavat. Salaisen tutkimuslaitoksen mykkä siivooja löytää elämänsä rakkauden suljettuna säiliöön. Fantasiaelokuva kasvaa suureksi teokseksi, joka herätti keskustelua aina oheistuotteitaan myöden.

Tottahan vuoteen pitää mahtua myös pari kappaletta kriitikoiden kehumaa kauhua. Viime vuonna niitä olivat Hiljainen paikka, sekä Hereditary – Pahan perintö. Hereditary on näistä vähemmän pinnalle noussut Ari Asterin debyyttiohjaus. Hereditary ei ole säikyttelyelokuva, vaan enemmänkin ahdistava sellainen. Erityisesti perheellisille elokuva toimii kauhuleffana lapsitähtensä ansiosta, mutta kyllä siihen vertakin on saatu sopimaan.

Hiljainen paikka -elokuvan idea selvisi suurelle osalle jo trailereista. Ääntäkään ei saa päästää, tai maapallolle ilmestyneet otukset silpovat palasiksi. Elokuvaa on kehuttu juuri tunnelmastaan. Siitä kuinka se pitää otteessaan, ja millaista on kun jokainen ääni ratkaisee.

Supersankarit ovat edelleen täällä

Vuoden 2019 yksi odotetuimpia elokuvia on Marvelin Avengers. Viime vuonna potin räjäytti kuitenkin erilainen Marvel sankari Black Panther, joka nousi eritoten Yhdysvalloissa kovaan hypetykseen. Harvemmin näkee tämän mittaluokan elokuvaa, jossa lähes kaikki näyttelijät ovat tummaihoisia. Historiallinen merkitys ja roolimallit ovat siis taatut. Saipa elokuva ylistystä myös Oscareissa seitsemällä ehdokkuudellaan, ollen näin ensimmäinen supersankarielokuva parhaan elokuvan kategoriassa.

Myös Hämähäkkimies palasi valkokankaalle, tällä kertaa animaation muodossa. Spider-Man: Into the Spider-verse on täyspitkä animaatio useammalla hämähäkkimiehellä, sillä se yhdistää nimensä mukaisesti useamman universumin ja kasvutarinat. Luvassa mielenkiintoinen, hahmolle uskollinen ja vauhdikas versio seittisankarista.