Peppi Pitkätossu on mahtava roolimalli

Peppi Pitkätossu roolimallina

Peppi Pitkätossu on itsenäinen oman tiensä kulkija, siis upea roolimalli tytöille ja nuorille naisille. Itse asiassa koko naissukupuolelle, sillä Peppi tiesi aina mitä tahtoi. Pepiltä ei mennyt koskaan “sormi suuhun”, vaan jokaiseen eteen tulevaan tilanteeseen oli olemassa aina käytännöllinen ratkaisu. Peppi on hyväntahtoinen anarkisti, joka haluaa kaikille hyvää. Yhteiskunta on aina sovittanut naisen tiettyyn rooliin ja nuorella naisella on aina ollut elämässä vähemmän liikkumavaraa kuin nuorella miehellä. Peppi on vilkas, auttavainen ja hyväntahtoinen ilopilleri, joka ei ole kaavoihin kangistunut. Peppiä ei voi ohjata sitoutumaan tiettyyn tapaa olla ja elää, vaan Peppi viisaana nuorena naisena valitsee elämänsä suunnan viisaasti itse.

Peppi on pirteä ja pippurinen

Peppi on voimakastahtoinen nuori nainen, mutta ystävällinen, sisukas ja pippurinen. Peppi asuu yksin isossa talossa, apinan ja hevosen kanssa. Hänellä on seuraa rakkaista eläimistä, mutta samalla luja vastuu heidän hyvinvoinnistaan. Pepille ei kukaan aseta rajoja, sillä hänellä ei ole äitiä ja isä on jatkuvasti merillä. Peppi on itsenäinen oman tiensä kulkija, joka viis veisaa muiden mielipiteistä ja asetetuista sovinnaisuussäännöistä. Hän käyttää luovuutta pärjätäkseen päivästä toiseen. Luovuutta tarvitaan myös nykyään, koulussa, työssä ja harrastuksissa. Peppi on vahva ja rohkea. Hän ei lannistu vastoinkäymisistä, vaan laittaa rohkeasti toimeksi. Peppi on turva ja tuki suojattuun elämään tottuneelle Tommille ja erityisesti Annikalle, joka on pieni ja lainkuuliainen tyttö. Pepin seurassa Annika tuntee olonsa turvalliseksi. Pepillä on oma persoonallinen tyylinsä myös pukeutumisessa. Peppi-kengät ovat pitkät, joilla voi heilutella varpaita vapaasti, joten ole kuin Peppi ja hanki yhtä valloittavat kengät vagabond nettikaupasta.

Kukapa meistä ei iloista Peppiä tuntisi. “Täältä tulee Peppi Pitkätossu ja niin edelleen.” Useampi meistä on varmasti kuullut puhuttavan maailmankuulusta, ruotsalaisesta lastenkirjailija Astrid Lindgrenistä ja hänen Peppi Pitkätossu kirjoistaan. Astrid Lindgren kehitti suositun Peppi-hahmon tyttärensä iloksi 1940-luvun alkuvuosina. Hän osallistui Peppi Pitkätossu -teoksellaan lastenkirjallisuuden kilpailuun vuonna 1945 ja voitti sen. Maailmankuulu ja suosittu Peppi Pitkätossu jakaa ihmisten mielipiteet. Peppi on toisille kuriton lapsi, jonka tekemisille jonkun pitäisi asettaa selkeät rajat. Monille Peppi on kuitenkin aitoa elämäniloa oleva, oman tiensä kulkija ja loistava roolimalli. Nykyään monet kirjallisuudentutkijat ovat pohtineet Pepin merkitystä tyttöjen ja naisten elämään myös feministisestä näkökulmasta.

Peppi luottaa nykyhetkeen ja tulevaan

Voidaankin sanoa, että Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu on oiva roolimalli kenelle tahansa naiselle, iästä riippumatta. Monille lukijoille Peppi hahmona on avautunut vasta aikuisena. Peppi on valloittava, vahva ja rohkea. Pepin esimerkin seuraaminen tietyissä luonteenpiirteissä nykyään kannattaa, sillä kouluttautuminen, työelämä, työpaikan valinta ja mahdollinen uudelleen kouluttautuminen vaativat ihmisiltä usein kekseliäisyyttä ja oivalluksia. Tämän päivän Peppi Pitkätossu on rohkea, joka asettaa elämälleen tavoitteet ja toimii saavuttaakseen ne. Peppi Pitkätossu on monen roolimalli, eikä todellakaan syyttä.