Suoratoistopalvelut elokuvien katseluun

Striimaus on tänä päivänä monen suomalaisen huulilla. Suoratoisto – tai toiselta nimeltään striimaus (tulee englanninkielen sanasta streaming) – tarkoittaa yksinkertaisimmillaan internetin verkkopalveluiden lataamista ja tiedonsiirtoa. Striimaus eroaa kuitenkin normaalista osasiirrosta (normaali tiedostojen ja elokuvien lataaminen tietokoneelle tai muulle elektroniselle laitteelle) siten, että käyttäjälle tiedoston multimediaa aletaan esittää eli striimata täysin samaan aikaan, kun käyttäjän lähettämä tiedonsiirron tilauspyyntö on saavuttanut tilauksen vastaanottajan.

Miksi striimaus on niin suosittua?

Suoratoistopalvelut eli streaming-palvelut ovat vuosien varrella kasvattaneet yhä enemmän suosiotaan suomalaisten kotisohvilla. Yhä useamman älytelevisiosta, tietokoneesta tai tabletista löytyy vähintäänkin yksi suoratoistopalvelu. Striimauksen suosion takana seisoo sen nopeus, helppous ja saavutettavuus. Netin lukuisat suoratoistopalvelut ovat tuoneet tuhansia elokuvia ja tv-sarjoja suomalaisten ulottuville, missä vaan ja milloin vaan. Mutta tietysti vain silloin, kun laitteesta löytyy toimiva internet-yhteys.

Vaikka striimaus saattaa nimenä kuulostaa haastavalta, ei sen selaaminen ja käyttäminen loppujen lopuksi ole yhtään sen haastavampaa kuin esimerkiksi teksti-TV:n käyttäminen. Vaikka lataaminen voi vaatia jonkin verran elektroniikkataitoja, on itse sovelluksen käyttäminen ja elokuvien selailu suhteellisen helppoa. Laitteeksi käy mikä tahansa älytoiminnolla ja internet-yhteydellä varustettu laite, aina älytelevisiosta tablettiin tai kosketusnäytöllä varustettuun puhelimeen.

Esimerkiksi Mresell-nettikaupasta ostettu käytetty ja edullisempi Applen kone tai tabletti sopii siis loistavasti elokuvien ja tv-sarjojen katseluun. Sovellus ei vaadi laitteelta ammattimaisen suurta muistia tai prosessoria. Katselu käy näppärästi myös edullisilla älypuhelimilla ja televisiolla aina silloin, kun sen uusin päivitys tukee suoratoistopalvelun vaatimuksia. Jokaisen suoratoistopalvelun laitekohtaiset vaatimukset kannattaa aina tarkistaa etukäteen, ja ne voivat vaihdella palveluittain.

Mistä löytää itselleen parhaan suoratoistopalvelun elokuvien katseluun?

Vaikka suoratoistopalveluiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti eritoten viime vuosien aikana, löytyy eri palveluiden välillä hurjasti eroja. Suomalaisten ylivoimaisesti suosituimmat suoratoistopalvelut lienevät kuitenkin Netflix, HBO ja Viasatin Viaplay. Oikean suoratoistopalvelun valinta riippuu täysin käyttäjästä. Siinä missä HBO kiinnostaa eniten erityisesti pohjoismaalaisten ja brittiläisten sarjojen seuraajia, samalla on Netflix panostanut huikeita summia omaan Netflix Original -tuotantoon, jonka joukosta löytyy muun muassa Oscar-voittaja Roma ja kriitikoiden ylistämät Bird Box, Okja ja I Am the Pretty Thing That Lives in the House.

Viaplay ja C More Play taas ovat nimensä mukaisesti Viasatin ja C Moren kanavapakettien suoratoistopalveluita, jotka keskittyvät eritoten juuri omilla kanavillaan esitettyjen elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistoon. Näin katsojat eivät ole riippuvaisia tietyn elokuvan tai tv-sarjan aikataulusta, vaan omia suosikkeja voi seurata juuri silloin, kun itselle sopii. Viaplay ja C More Play sopivat loistavasti myös penkkiurheilijoille, sillä näiden suoratoistopalveluiden valikoimasta löytyy esimerkiksi Netflixiin ja HBO:hon verrattuna huomattavasti enemmän urheilua.

Suoratoistopalvelun sisällön lisäksi myös hinta vaikuttaa. Suurin osa palveluista tarjoaa asiakkailleen 7-30 päivän ilmaisen kokeilujakson. Sen aikana käyttäjä voi tutustua huoletta palvelun elokuviin ja tv-sarjoihin, ja kokeilujakson loputtua päättää asiakkuuden ilman lisämaksua, jos palvelun laatu, käytettävyys ja ennen kaikkea sisältö eivät vakuuta. Suoratoistopalveluiden hinnat liikkuvat yleensä noin 10-30 eurossa kuukausittain, riippuen jäsenyydestä (esimerkiksi Basic tai Premium) ja siitä, kuinka monta henkilöä voi palvelua samaan aikaan käyttää. Vaikka 30 euron kuukausimaksu saattaakin kuulostaa hurjalta, voi se osoittautua loppujen lopuksi yllättävän edulliseksi vaihtoehdoksi erityisesti niille elokuvafriikeille, jotka ahmivat useamman elokuvan tai tv-sarjan viikossa!